sâmbătă, 10 octombrie 2009

Adevarat sau Fals: Este Adevarul dat de majoritate?

--- astfel de intrebari imi puiesc in cap, vineri, de fapt, sambata, 10.10.09, pe la 2 am ---

ok, nu apar din neant, tocmai am urmait un film tare interesat despre ... (ce o fi, ce o fi?)... originea noastra. de unde am aparut si cum?

foarte interesant.

desi poate ati vazut inclinatiile mele spre evonutionism si anti indoctrinare religioasa (in scoli si nu numai), filmuletzul imi ridica niste intrebari.

Prin Originea Speciilor, Charles Darwin schimba ceea ce era crezut despre nasterea vietii pe Pamant. Si aceasta teorie domneste de mai bine de 150 de ani - de ce?
Din punctul meu de vedere, repezenta o explicatie riguroasta, o alternativa palpabila fata de cea oferita de Biblie.

Dar ce se intampla daca insasi Teoria Evolutiei este rasturnata prin stiinta de azi?...de la radacini...asumptia-i fundamentala se scurma.

- materiale AICI -

Daca aveti chef de putina provocare intelectuala, retorica si poate "doar time consuming/ night wasteing" va recomand Originea Vietii, Evolutia, Design Inteligent - un documentar mai underground care nu s-a bucurat de prea multa reclama. si asta nu stiu daca e de bine sau nu.

oricum pentru majoritate nici nu conteaza. here and now is what is important, some will say.

Dar, tu, care esti mai curios, deschis si cult, sau cel putin asa vrei sa crezi, poate-mi raspunzi ... what's it gonna be? - creationism : am fost creati de ceva Divin/ Suprem etc - sau poate Evolutionism... sau, o abordare imbratisata mai nou (zic eu, datorita specifiului vremurilor de azi- hi-tech and so on- maine poate face un shift de 180 de grade) : design/ proiectare inteligenta (adica fiecare piulitza are un sens si-un scop si astfel am fost proiectati sa ajungem pana aici )?

TIP: da mai bine acum raspunsul, nu dupa o documentare (pe care, by the way, o incurajez!), caci dupa ce stii mai multe, iti va fi cu mult mai greu.

Ignorance is bliss - indeed.

9 comentarii:

Adi spunea...

se pare ca designul inteligent nu este decat crationsim deghizat astfel incat sa para a fi stiinta pentru a fi predat in scoli: http://en.wikipedia.org/wiki/Kitzmiller_v._Dover_Area_School_District#Decision

cat despre creationsim, check it out: http://www.youtube.com/view_play_list?p=AC3481305829426D

Ali Gavra spunea...

tot ce se poate

se poate spune ca s-a "upgradat" si cretionsimul pentru a prinde un pic de continut empiric, sa-i zicem.

merci Adi pentru schimbul de idei

Andi spunea...

la baza creationismului sta partea de inceput a bibliei in care ni se zice ca dumnezeu a creat raiul/cerul si pamantul si cam tat. ei, ce-ar fi daca ar fi doar o gresala de traducere si de fapt ar fi ca o SEPARAT raiul de pamant? Creationistii ar fi denumiti separatisti? :P

sursa in engleza:
http://www.nrc.nl/international/article2382446.ece/First_verse_of_bible_was_translation_mistake,_says_professor

PS: pls fa ceva cu templateul ce-l ai aici ca autistul de mine o ia razna :P

Valentin spunea...

cum poti crede intr-o ideologie bazata pe incest? daca doar adam si eva erau pe pamant, cum s-au inmultit copii lor? intre ei desigur :p si apoi tot creationistii condamna asta. ipocrizie dom'le
si argumente ar mai fi o groaza.
oricum oamenenii open-minded si cu ceva cultura stiu sa considere doar informatia veridica si plauzibila :D
deci nu, adevarul nu e in nici un caz dat de majoritate :)

Ali Gavra spunea...

imi place, imi place.

multumesc pt raspunsuri.

interesanta abordare Andi- and hey, ce-i cu templateu'?
tocmai ce l-am schimbat + ii mult mai civilizat ca cele de pana acum :)

Unknown spunea...

1 la mana - cititi biblia daca vreti sa aflati parerea bibliei nu trageti concluzii din educatia voastra religioasa incompleta si observati diferentele dintre vechiul testament si noul testament.

2 la mana - la intrebarea din titlu, da adevarul este dat dupa majoritate daca criteriul este dat de majoritate...adevarul se bazeaza pe criteriu

3 la mana - intrebarileastea sunt irelevante si nu au nicio legatura cu viata :D, e mult mai simpla treabasta

Unknown spunea...

hei ma bucur ca ai pus problema in termenii astia, si eu am vazut documentarul cu designul inteligent mai anul trecut si m-a pus pe ganduri. Ce mi-a placut cel mai mult a fost ideea ca pana la urma si treaba cu evolutionismul este doar o rama de ochelari cred ca la fel de ingusta ca si cea a creationismului (cel putin luate la modul absolut). Explicatia pe care mi-a gasit-o atunci si care imi place si astazi este cea in care ... mi se pare foarte putin plauzibil ca o evolutie intrespecii sa fi avut loc (adica noi din viermi, mormoloci sau mai stiu ce maimute), dar mi se pare foarte plauzibila explicatia unei evolutii intraspecie (adica noi, si nu numai, mai buni astazi decat ieri). Noh sper ca m-am facut inteleasa.

Adi spunea...

* evolutia - o teorie stiintifica testata riguros, si confirmata cu observatii

* creationismul - o poveste intr-o carte veche de mii de ani, dedicata unui zeu rau si razbunator care promoveaza rasismul, misoginismul, scalvia, intoleranta si multe altele.

you choose.

ps: O sa ziceti ca astea sunt doar in vechiul testament, nu si in noul.
Ok, geneza e si ea tot in primul testament. Cine decide pe care capitole din Biblie le ignoram?

Ali Gavra spunea...

- Filpchart - imi place explicatia ta, nu sunt sub nicio forma inchisa in fata explicatiilor biblice.

nu inteleg insa de ce nu e importanta intrebarea ridicata?

pornesti cumva de la premisa de a crede si nu cerceta...but what are we to do then?