luni, 19 octombrie 2009

La Vie en Rose ...



... nu pentru ca ...
Magazinele de droguri legale raman deschise

Chiar daca au trecut doua luni de cand Ministerul Sanatatii a facut public un proiect de ordin care interzice comercializarea si distribuirea asa-numitelor “droguri legale”, acesta zace intr-un sertar al MS. Motivul: lipsa unui aviz din partea Comisiei Europene.



La mijlocul lunii august, ministrul sanatatii de la acea vreme, Ion Bazac, anunta cu surle si trambite, ca magazinele care comercializeaza substante etnobotanice vor fi interzise, iar comercializarea acestor substante se va putea face doar in scopuri stiintifice, sub atenta supraveghere. Practic, proiectul de act normative interzicea “producerea, importul, comercializarea, distribuirea, oferirea gratuita, transmiterea sau intermedierea” plantelor care, prin prizare, inhalare sau orice alta metoda de consum, ar putea avea efecte similare celor ale plantelor si substantelor stupefiante sau psihotrope.


Ordinul venea dupa ce acest comert a ajuns un adevarat fenomen, in ultimul an, in toata tara, fiind deschise mai multe magazine care aveau ca profil comercializarea acestor plante. “In prezent se comercializeaza pe piata din Romania o serie de produse ce au in componenta plante denumite etnobotanice, al caror consum este periculos pentru sanatate, intrucat nu exista un act normativ care sa reglementeze aceasta situatie. De fapt, la Ministerul Sanatatii, s-a intrunit un grup de lucru care a elaborat un proiect de ordin care sa stabileasca conditiile comercializarii acestor produse”, a explicat Gabriel Saramet, directorul general al Directiei Strategii si Politica Medicamentului la vremea respectiva.

Desi ordinul a stat in dezbatere publica timp de 30 de zile, iar de la inceputul acestei luni ar fi trebuit adoptat, acesta a picat odata cu plecarea PSD din Guvern.

Proiectul a disparut chiar si de pe pagina oficiala a MS, iar purtatorii de cuvant ai ministerului vorbesc cu reticienta despre acesta. „Trebuie sa primim un aviz din partea Comisiei Europene, dar nu stiu mai multe despre aviz sau cand se va primi. E cert ca se asteapta acest aviz”, a declarat un reprezentat al biroului mass-media din MS.

Proiectul MS interzicea consumul acestor plante si pe internet, si prevedea controlarea lor de catre un organism format in cadrul MS.


(sursa: Tudor Ravoiu, CityNews)

Nu comentez acest fenomen. Intr-adevar stiam si eu din vara ca aceste "Magazine de Vise" urmeaza sa isi vada sfarsitul prin octombrie, dar pare-se ca raii astia de UE nu lasa poporul romanesc sa fie cuminte, fara fumuri (hah!) si sa-si vada de treburi serioase si cuviincioase.

Dupa cum spuneam, nu din cauza asta vad eu viata in roz- motivul e unul practic si cat se poate de clar: mi-am schimbat ochelarii cu unii roz (de fapt fuchsia) si vad totul la propriu in ROZ.

Macar asa, daca altfel nu se poate. Nu e nimic mai frumos decat sa vezi vremea asta de r%%%t in roz sau pe totul felul de dobitoci inramati cu nuante placute. funny, really.

Sa vedem efectele pe termen lung, if any :)

Niciun comentariu: