vineri, 10 aprilie 2009

feed your mind ... not just your stomach

pentru ca mi-a placut tare!

atat prelegerea la care am participat astazi, si anume cea a prof.univ.dr. Adriana Baban , intitulata : "Tendinta de a manca. Rolul reglajelor emotionale si comportamentale in preventia obezitatii"
cat si filmuletzul vizualizat pe blogul Ioanei despre Open-Minded.

Desi nu am fost sufocata de informatii noi, un reminder despre sanatatea fizca si cea psihica nu stica niciodata.

concluzii generale:
  • desi ne consideram ( si in mare parte chiar suntem sub mult aspecte) mai temperati, noi ca europeni decat americanii, avem si noi o problema majora in ceea ce priveste alimentatia si incidenta supraponderalitatii ( in jur de 62% americani vs. 53% europeni sunt supraponderali...semnificativ, huh?)
  • nu traim ca sa mancam, mancam ca sa traim
  • am crezut ca imi sta in gat in timpul prelegerii sandwishcul mancat inainte (desi era vegetal snitelul), iar sticla de sprite ma facea sa ma simt ca ultimul om :) => revin la morcovi, iaurt si ceai , PRONTO!
  • o schimbare reala in ceea ce priveste obiceiul alimentar presupune o mobilizare generala , pe mai multe planuri: atitudinal, cel al intentiilor, motivational, comportamental, de mediu, context social micro si macro, informare adecvata asupra balaneti cost-beneficii etc
  • e greu sa fim cu adevarat open-minded, e foarte usor sa ne consideram a fi, ori sa acuzam pe altii de lipsa unei deschidere fata de o idee, fenomen, fapt
  • evolutia cunoasterii noastre asupra realitatii depinde de gradul de deschidere catre idei noi- premisa de la care posneste stiinta si, totodata, caracteristica fundamentala a " open-mindnessului"
  • scepticismul poate fi bazat pe o minima experienta a unei persoane vizavi de un fenemon/lucru ori de inconsistenta unor argumente pro fata de acel fenomen/lucru cunoscute, acceptate ca fiind valide de respectiva persoana - NU neaparat pe lipsa unei deschideri ori "rea-vointa"
  • daca avem dificultati in a intelege si accepta faptul ca o persoana detine si sustine un punct de vedere total diferit de al tau, ori nu iti accepta viziunea, este trist, caci lumea e caracterizata de o mare de diversiate si varietate
  • daca ni se pare nerezonabil ca cel de langa noi ne solicita argumente/dovezi valide pentru ceea ce sustinem, nu numai ca innabusim gandirea critica- o unealta importanta omului modern- , dar vom si deveni inchisi la minte, prin nedeschiderea noastra la deschiderea celuilalt de a dezbate un anumit punct de vedere
ok, e tarziu si eu ma joc cu chestiuni de genul....da, !psihologia-i prima voce! indeed. ( prietenii stiu de ce) si se pare ca nu imi da pace nici noaptea.
in cateva ore iar voi invoca numele sfintilor pentru nr de ore dormite :))
e in regula, cu ocazia asta imi hranesc si nevoile de ordin superior ( prin reflexia pe blog-impresionant intr-adevar), nu doar pe cele bazale ( somn, mancat... ce conteaza...?...studentul duce multe).

noapte buna si ganduri alese

* daca mai ai chef si de filmuletz...merita... mai ales ca nu e sigur ca ceea ce am scirs mai sus e veritabil. you check it out :) ( pe blogul ars voluntaris- Rozatoare, dai o bere pt cresterea nr de vizitatori :P)

3 comentarii:

Eu.. spunea...

bine rozy (rozatoare la plural)....dau o bere desi nu cred ca e nevoie..si dah..filmuletu ala chiar e super...for dummies :D....azi mi-am luat Ice Tea :)):))...am renuntat deci la Cola :))

te pup...kind` miss u

Diana_Teodora spunea...

" Fie omu' cat de mic, cand mananca doarme-un pic!"
" Dup-o masa copioasa, o tigara canceroasa!"
" Fara vicii, am fi doar niste roboti!"

Ali Gavra spunea...

diana, tu ai nevoie de interventie de gradul 3 ... :)

chiar daca se preconizeaza ca mori in 10 ani, eu zic sa nu te stresezi. in 2012 oricum ne ducem tot :D
yeeeeeeeee