luni, 8 martie 2010

nebunie...!







Credeţi că voi vorbi despre valoarea centrală a civilizaţiei actuale?... sau poate despre trăsătura fundamentală a individului modern?

Păi, e p-undeva pe la mijloc. E de fapt, manifestarea nebuniei unora, şi bineînţeles, a grandomaniei acestei societăţi suferinde.


Aşadar, vă prezint deja cunoscutele turnuri rotative din Dubai şi Moscova ! (azi nu o dau pe filosofie)

Acestea sunt proiectele incredibile ale arhitectului David Fisher şi sunt prevăzute a fi finalizate în 2010 - Dubai, respectiv 2011 – Moscova.


Turnul rotativ din Dubai va avea 80 de etaje şi o înălţime de 420 de metri, iar locuinţele vor avea între 124 de metri pătraţi, pentru un apartament, si 1.200 de metri pătraţi, pentru penthouse-urile aflate la ultimele etaje, fiecare având propriul loc de parcare langă uşa locuinţei.

Primele 20 de etaje vor fi ocupate de spatii de birouri, urmate de 15 etaje ocupate de un hotel de lux. Intre etajele 30 - 70 vor fi apartamentele, iar restul de zece etaje va adaposti vilele de lux.

Cel mai interesant lucru al acestor clădiri este faptul ca se vor roti 360 de grade, locuinţele fiind distribuite in jurul unui turn fix, acestea fiind construite din prefabricate, ceea ce reduce si costurile si perioada de construcţie.

Aşadar, nebunie sau inovaţie?

---

Potrivit estimărilor, turnul din Dubai va costa aproximativ 700 de milioane de dolari. Turnul rotativ din Moscova va fi puţin mai mic, având 70 de etaje si o înălţime de 400 de metri, investiţia ridicându-se la 400 de milioane de dolari. În această ordine de idei, şi noi, românii, urmează să facem o investiţie de proporţii, mai ales dacă ţinem cont de contextul economic, de faptul că o bună parte din investiţie va fi din fonduri publice, iar terenul pe care va fi construită clădirea are un istoric cel puţin dubios…(emoţii,emoţii) da! Este vorba despre Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei fond de investiţii estimat se ridică la fabuloasa suma de 400 de milioane de euro…eh, îi ceva!
J

Nu că ar conta părerea ta, dar, tu ce ai alege?

Să dăm înainte cu investiţii de lux- să facem şi noi un turn de ăla şmecher, ce se roteşte după Soare – să arătăm „Lumii” că şi noi putem?... sau mergem pentru a „ţ”-a biserică/catedrală/lăcaş al Domnului, în speranţa că vom gâdila pe ăl’ de sus? Eu înţeleg că are multe de „spălat ” neamu’ acesta – înafară de bani şi rufe – dar, cu tot respectul, NU, nu consider că mai e nevoie de ditai „mamutu’ lui Dumnezeu” în mijlocul Bucureştiului.

Măcar de ar exista atâţia români care să frecventeze toate instituţiile astea religioase.


Eu rămân cu ale mele, asta e … încă simt că credinţa, spiritualitatea şi dragostea faţă de vreo divinitate vin din interior şi, deşi încă (!) cred în diverse tradiţii care se înfăptuiesc în cadrul Bisericii, aceste lăcaşe de sfinţenie ar trebui să fie chiar în număr restrâns, nu popularizate ca Mall-urile – mai multe, mai multe, mai mari , şi mai MARIIIIII …

Deci…?

Nu mai bine ne rotim în jurul Soarelui?

Sau…de ce nu...mmmmmmmm, this might be wild, dar ar fi draguţ poate să…să…hmmmm (nu ştiu dacă am curajul să o zic) … NU cheltuim ampulea banii publici! - eh, it's just a tought!...






6 comentarii:

Anonim spunea...

Io aş băga ăia 400 de milioane în drumuri. Că a trecut iarna şi ne-a lăsat cu carii. 400 de milioane pentru o biserică. suntem cretini. Şi ăla de sus ne lasă să fim cretini.

Ali Gavra spunea...

mai...e Catedrala Mantuirii Neamului... :p
asta e ideea...sa fie scumpa...sa aduca aminte de vremurile cand rdicai ceva maret prin sacrificii.

drumuri?...pentru ce?...a chiar vrei sa ai grija de masina...?
mno las ca si aceia care peticesc drumurile din sezon in sezon trebuie sa aiba de lucru

Valentin spunea...

Eu vreau sa ma invart dupa soare :P Ca si de as vrea sa ma rog, biserici sunt la tot coltul.
Romania are in mod sigur nevoie de o mantuire de 400 milioane de euro. De ce sa vrem infrastuctura de oameni sau constructii moderne in vechea noastra tara?

Anonim spunea...

iti poti imagina ce proiecte se pot face pe educatie de 400milioane de euro? oricum alegerea nu are nicio legatura cu turnu ala vs religie... se pare ca la noi religia face mai multi bani decat in dubai, atat.

Ali Gavra spunea...

da. faza cu turnurile rotative, era doar sa scoata in evidenta costurile ridicate pe care le va implica (!) Catedrala.

religiosi?...romanii?...te referi spiritual sau "cu frica de cel de Sus"?

parerea mea e ca mutora le e frica sa NU fie credinciosi (= donat bani la Biserica) mai degraba decat nevoia acerba de a fi impliniti spiritual

mishu spunea...

Aia cu catedrala mantuirii neamului nu e din banii publici, e din banii Arhiepiscopiei sau BOR, nu stiu exact. In sfarsit, ideea de pe final e buna, insa ca alternativa la catedrala claaaaaar nu as alege turnurile vietii :))