miercuri, 18 noiembrie 2009

What now?

Legea educatiei este neconstitutionala


Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea facuta de Partidul National Liberal si a decis ca Legea educatiei contravine Constitutiei, actul normativ fiind unul dintre cele trei pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament in septembrie.

Reprezentantii opozitiei au anuntat, pe 23 septembrie, ca au atacat Legea educatiei la Curtea Constitutionala (CCR).

Deputatul PNL Ciprian Dobre a facut o trecere in revista a principalelor aspecte de neconstitutionalitate sesizate de liberali in Legea educatiei.

"Cinci critici majore am dezvoltat in sesizarea noastra. Primul aspect este legat de directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant, articolul 251 din lege, care spune ca profesorii care detin functia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic", a remarcat liberalul, mentionand ca s-ar excede articolul 40 alineatul 3 din Constitutie care arata ca nu pot face parte din partide politice doar judecatorii CCR, avocatii poporului, magistratii, membri activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.

Un alt element reclamat de liberali se refera la solutionarea starii de incompatibilitate.

Potrivit lui Dobre, la articolul 331 din Legea educatiei, se face urmatoarea precizare: directorului sau directorului adjunct care este in stare de incompatibilitate i se desface contractul de munca pe motive disciplinare. "Adica incompatibilitatea se solutioneaza prin intermediul dreptului muncii. O alta aberatie - directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant nu au contract de munca, ci contract de management", a comentat liberalul.

Deputatul PNL a sustinut si ca in Legea educatiei se introduc discriminari prin prevederea potrivit careia absolventii liceului pot sustine in mod gratuit examenul de bacalaureat de doua ori, ceea ce ar insemna ca cei de la privat o pot face o singura data sau de trei ori, "legea nu distinge si nu le mai spune nimic". "Oricum am lua-o, avem de-a face cu o discriminare raportat la articolul 4 alineatul 2 din Constitutie", a subliniat Dobre.

O alta critica adusa de liberali se refera la prevederea pentru acordarea a 500 de euro pentru fiecare cetatean roman la nasterea acestuia. Ciprian Dobre a punctat ca, in conditiile in care Legea intra in vigoare dupa promulgare, iar normele de aplicare ale legii sunt prevazute pentru zece luni de la intrarea in vigoare, problema care se pune este discriminarea fata de cei nascuti inainte de intrarea in vigoare a textului.

In plus, Dobre a facut referire la incalcarea articolului din Constitutie care garanteaza autonomia universitara. "La articolul 298 se arata ca in cazuri bine justificate in perioada unei legislaturi de patru ani, Ministerul Educatiei poate prin ordin, sa suspende din functie rectorul unei instiutii de invatamant superior de stat sau privat, acreditata sau autorizata provizoriu. Cu alte cuvinte, cu toate ca autonomia este garantata, domnul Boc isi asuma raspunderea in fata Parlamentului tocmai pe un articol care infrange aceasta garantie", a afirmat liberalul, in opinia caruia "Universitatile vor fi conduse de Guvern".

Parlamentarii PNL au sesizat si incercarea de politizare a sistemului de invatamant preuniversitar si universitar.


sursa: www.ziare.ro

...(comentariile mele)...si sesizarea vine tocmai acum, in plina campanie electorala. Nu spun ca nu e una mai mult decat pertinenta, dar , uf, cand ne va trece boala de "las-o mai ca merge asa". Adica facem o chestie (adopti o lege) care stii ca are anumite hibe, dar speri totusi sa treaca neobservate/ sa mearga si asa.

Vine oare de duminica (mai bine spus 6 dec.) rezolvarea, scaparea ?

Hai sa credem ca da. Hai sa si facem ceva pentru asta- mergi la vot!

Sunt o mie de surse cu ajutorul carora te poti interesa despre ce sustine fiecare, si , te rog, nu incepe cu "n-am pe cine sa votez", "sunt toti o apa si un pamant", pentru ca, in caz ca nu stiai, sunt 12 candidati!

Alegerile NU sunt pentru ei. Sunt pentru NOI! VOTEAZA!
(keep this in mind, voi reveni asupra acestui aspect)

Niciun comentariu: