luni, 9 noiembrie 2009

ce e cu ziua de 9 noiembrie?


citesc diverse cotidiene, care, bineinteles ne povestesc despre ce s-a intamplat acum 20 ani undeva prin vestul Europei si ,care totodata, scot in evidenta nestiinta poporului roman asupra acestui eveniment marcant pentru ceea ce este Europa de azi. Si ce daca nu stiu elevii din asa zisele licee de marca din diverse orase, pardon, municipii din Romania? Si de daca ei mai si studiaza in limba germana?

Asta imi suna a premisele unui studiu care vrea sa arate lipsa de valoare adaptativa - adica relevanta pentru viata as we now know/live it - a astfel de cunostinte istorice.

Si au vreo importanta? Tin de cald? Cati dintre modelele voastre sclipesc in ochii vostrii pentru o cultura generala vasta?

O colega draga de la Psiho intreba la un seminar: "Care este relevanta ecologica pentru elevi in a cunoaste operele unor rusi morti?"

Si astfel se naste o intrebare intrebatoare: Ce e cu asa zisa "cultura generala" ? = ce insemna cultura generala in ziua de azi? =

Si nu cred ca e impertinenta intrebarea, avand in vedere ca s-ar putea sa fi exclus din grupul de prieteni daca nu stii ce se poarta in toamna-iarna in Clubul X - Fitzzze - dar de amaratii aia din 89 care n-aveau ce face si daramau ziduri - chestii nu ne pasa , pentru ca e parte din trecut.

Oricum pentru cei interesati: Zidul Berlinului (155km), numit si "Zidul Rusinii" a fost ridicat de comunistii germani in 1961 pentru a inchide Berlinul de Vest si pentru a-i impiedica pe cei din Est sa evadeze din lagarul comunist. Circa 100 de ucisi au rezultat in urma tentativelor acestora de a escalada zidul.
Pe 9 noiembrie 1989, dupa protestele est-berlinezilor, acesta a inceput sa fie daramat.



Bonus de info : cu ocazia implinirii a 20 de ani de la cadere, are loc astazi o manifestare la Poarta Bradenburg- simbolul unificarii germane din 1989, sondata cu intrunirea a liderilor din intreaga lume, precum Angele Merkel, Gordon Brown, Hillary Clinton, Dmitri Medvedev si, capul nost' (for the moment) Traian Basescu.

PS: Ce o fi pe la noi prin decembrie? Chiar sper sa vad niste chestii faine pe aici, daca de Revolutie nu-mi amintesc nimic :P

Niciun comentariu: